Bunari u Privlaci čuvaju priče o životu i povijesti

Bunari su nekada bili izvor vode pa tako i života. Mnogi su nestali, ali neki su zbog svoje povijesne vrijednosti sačuvani. Takvih je mnogo u Privlaci. Razasuti su po cijelom kraju, a od njih čak 20, dio je obnovljen te čuva priče i legende o prošlosti.

Privlaka je poznata po ribarima, težacima, ali i po bogatoj povijesnoj i tradicijskoj baštini. Dio nje svakako je i veliki broj starih bunara. Oni su bili mjesto na koje su žene dolazile prati rublje, vunu i sve ostalo vezano uz potrebe domaćinstva.

One su znale kada bi bilo potrebno doći na bunar. Najčešće kada bi i druge žene bile prisutne na samom bunaru. Bunari su bili mjesto okupljanja, moglo se pričati o starim običajima, upoznavati s detaljima i novostima iz mjesta, kaže jedan od lokalnih stanovnika Branko Pupovac.

Neki bunari skrivaju, osim tradicijskih, i neke legende. Za bunar 'Sokolar' se veže legenda o jabuci. Kada bi osoba bacila jabuku u bunar - prije bi jabuka došla do izvora vode koji se nalazi kilometrima od bunara nego konjanik na konju, objašnjava Branko Pupovac.

Među zanimljivim bunara u Privlaci je i bunar 'Građevnik'. To je jedan od najstarijih bunara u Privlaci, a sagrađen je u 15. stoljeću. Specifičan je što su ljudi tu dovodili stoku na ispašu, a na njemu se i danas može vidjeti kamen gdje se napajala stoka, kaže Iva Zorić, direktorica Turističke zajednice Privlaka

Bunari su izvor vode, no u Privlaci i dalje pričaju priče o životu i povijesti u koje vrijedi zaviriti.