Na 'Zdenačkoj pekmezijadi' najbolji pekmezi spremljeni na starinski način

U Slavonskom mjestu Zdencima nedaleko od Orahovice, već se petu godinu održava 'Zdenačka pekmezijada'. Vrsna slavonska delicija od šljiva tamo se spravlja na pomalo zaboravljen način. Želja je oživjeti tradiciju djedova i baka te predstaviti pekmez kakav se ne može pronaći u dućanu.

Pekmez od šljiva, kakav su radili naši djedovi i bake, bez konzervansa i ostalih aditiva, danas je sve teže pronaći u moru kupovnih proizvoda, no u Zdencima ga pripremaju kako bi u njegovoj aromi uživali tijekom cijele zime. Tako je kuhače u ruke primilo 8 ekipa i upustilo se u pustolovinu pripreme ove tradicionalne slavonske delicije.

Ovo je peta pekmezijada po redu, a nastala je zbog toga da se ne zaborave stari običaji kuhanja pekmeza. Nastala je i s ciljem svojevrsnog natjecanja, a najviše zbog druženja, kaže Darko Eichler, organizator Zdenačke pekmezijade i predsjednik UHBDDR Duga Međa.

Svaka ekipa imala je svoj način pripreme ove vrsne slastice. Netko je kuhao na drva, a netko na plin, no uz domaće šljive, tu je bio i pokoji tajni sastojak kojim se poticala raznolikost okusa i natjecateljski duh.