Proizvođači pjenušaca u Istri otvorili berbu grožđa

Kraj kolovoza idealno je vrijeme za ranu berbu grožđa za sve traženije domaće pjenušce. 

Grožđe za pjenušce mora imati drugačije parametre nego vino što je razlog ranije berbe. Razlika je prvenstveno u kiselinama, odnosno o količini kiseline koju imaju po litri i po samome PH. Mi se manje usmjeravamo na slatkoću odnosno na slador u moštu. Više brinemo o kiselinama i to je razlog zašto nama berba kreće ranije nego drugim vinarima, objašnjava Ana Peršurić.

Ana nadgleda berbu u obiteljskim vinogradima. Ubire se pinot crni - koji je po svim pokazatljeima spreman za preradu. Grozdovi su lijepi. Veliki, s punim i zdravim bobicama, pa i berba teče brzo, bez zastoja.

Kvalitetom grožđa zadovoljan je i Marino Markežić. U njegovim se vinogradima ubire chardonnay. U dva dana ubrat će se 10 tona chardonaya. Uz sivi pinot i malvaziju, koje će se početi brati za nekoliko dana, upravo ta sorta čini bazu za većinu pjenušaca.

Na kušanje ovogodišnjih pjenušaca morat će se pričekati. Proizvode se, naime, po klasičnoj metodi kojom vino postaje pjenušavo dugim vrenjem u boci, a taj postupak zahtijeva barem tri godine.