Preminuo Gene Wilder

U 83. godini života preminuo je slavni američki glumac i komičar Gene Wilder, najpoznatiji po ulozi u filmu 'Willy Wonka & the Chocolate Factory' iz 1971. godine.

Glumio je u brojnim filmovima među kojima su i 'Divlja sedla', 'Producenti' i 'Mladi Frankenstein'. Najčešće se surađivao sa scenaristom i režiserom Melom Brooksom i stand up komičarem Richardom Pryorom.
Wilder je rođen 1933. godine u Milwaukeeu kao sin židovskih useljenika iz Rusije. Pravo mu je ime Jerome Silberman. Glumom se bavio od 1961. godine. Počeo je u predstavama izvan Broadwaya, a kasnije je i došao u Broadway. Velika mu se prilika ukazala nakon predstave 'Majka Hrabrost i njena djeca' gdje je glumio nasuprot Anne Bancroft. Anne je bila u vezi sa rediteljem Melom Brooksom, kojemu se Gene svidio te mu je ovaj dao ulogu u nekoliko filmova. Na filmu glumi od 1967. godine kada je debitirao u filmu Bonnie i Clyde.

Od 1984. do 1989. bio je u braku sa glumicom Gildom Radner, zvijezdom serije Saturday Night Live. Nakon što je Gilda umrla od raka jajnika Gene je osnovao Gildin klub, grupu potpore koja ima jedno uporište u Milwaukeeu. Glumcu je 1989. godine dijagnosticiran Non-Hočkin limfom.