Održana premijera filma o paraolimpijcu Mihovilu Španji

U zagrebačkom kinu Europa u ponedjeljak je održana premijera dokumentarnog filma 'Skrivena strana medalja' koji govori o sportskoj karijeri i životnoj priči jednog od najpoznatijih hrvatskih paraolimpijaca Mihovila Španje.

Film redateljice Antonie Dubravke Carneud prati Španjinu iznimnu plivačku karijeru, ali i donosi njegova razmišljanja o važnim pitanjima kao što su obrazovanje vrhunskih sportaša, život nakon sportske karijere, izjednačavanje prava sportaša s invaliditetom i ostalih, kao i o obitelji, njegovim strahovima te moralnim i drugim vrijednostima u koje vjeruje. Ovo je bila moja 27., možda i najsjajnija medalja, ali bez obzira na sve sportske uspjehe i akademsku karijeru moja poruka nakon ovog filma je da se moramo koncentrirati na ljude, a ne na predrasude, kazao je Španja uz ovacije prepunog kina.

Promociji su prisustvovali brojni uglednici iz društvenog i političkog života među kojima i premijer Tihomir Orešković, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar sa svojom zamjenicom za sport Janicom Kostelić te zlatni veslački olimpijac Valent Sinković. U filmu su s posebnim osvrtom prikazane pripreme uoči odlaska na Paraolimijske igre u Londonu 2012. koje su bile njegovo posljednje sportsko natjecanje. Španja je u Londonu osvojio broncu na 100m leđno što je bilo njegovo četvrto paraolimpijsko odličje nakon tri bronce osvojene u Ateni 2004. Mihovil je u karijeri osvojio i dva svjetska zlata u 50m bazenima, dva svjetska zlata u 25m bazenima te četiri zlatne medalje na europskim prvenstvima.

U gotovo 15 godina karijere osvojio je ukupno 26 medalja na velikim međunarodnim natjecanjima. Više puta je izabran za najboljeg hrvatskog sportaša s invaliditetom i dobitnik je državne nagrade za šport 'Franjo Bučar' 2004. Karijeru je zaključio nakon POI u Londonu, a u međuvremenu je magistrirao odnose s javnošću. Osim Mihovila i njegovih najbližih članova obitelji te trenera Deana Kontića, u filmu se pojavljuju paraolimpijka Ana Sršen i psihologinja Mirjana Krizmanić. Nakon zagrebačke slijedi i dubrovačka projekcija koja će biti održana 2. rujna u 20 sati u ljetnom kinu Jadran.