Jedinstveni zadarski suveniri od maslinova drveta

Kada ste posljednji puta pisali olovkom, kemijskom ili nalivperom? Možda nakon ove priče dobijete želju podsjetiti se kakav vam je rukopis i kakav je osjećaj pisati, jer njihov pisaći pribor zaista je poseban. Zadrani Leo i Jagoda urezbarili su dio svoga kraja u kemijske olovke i nalivpera te stvorili suvenir i dar protkan drvom masline ili vinove loze.

Niti jedno drvo vjerojatno nije toliko opjevano kao maslina u dalmatinskim pjesmama. Oni ipak ne pjevaju o njoj, ali im je također bila inspiracija. Leo i Jagoda u radionici tik uz zadarsku marinu stvaraju poseban i unikatan pisaći pribor od maslinova drva. Pokušao sam spojiti nešto što je vezano uz naš kraj i to je bila početna ideja. Željeli smo da bude suvenir i tako smo napravili jednu kemijsku, kaže Leo Bašić.

Nakon kemijskih olovaka došla su i nalivpera, a uz maslinovo počeli su obrađivati i drvo vinove loze kojeg nitko osim njih u ove svrhe ne koristi. Za Lea i Jagodu to je izazov koji spremno prihvaćaju i zapravo mu se s mješavinom ponosa i volje prepuštaju. Svaku fazu nastajanja kemijskih olovaka ili nalivpera odrađuju njihove vrijedne ruke.

Tako nastaje jedinstven proizvod, a mnogi turisti, ali i poznati, ponosni su vlasnici svojeg unikatnog komada masline ili vinove loze kojim mogu pisati. Od učenika, diplomanda, učitelja, umirovljenika do veleposlanika, princeza, predsjednika. Mnoge su nagrade iza Lea i Jagode - od onih za najbolju inovaciju do nagrade za najbolji suvenir zadarske županije. Poticaja za rad imaju mnogo, a kraj u kojem žive nepresušna im je inspiracija.