Hrvatska ekspedicija osvojila gruzijski vrh Kazbek visok 5047 metara

Petero članova zagrebačkog HPD Kapela ispunilo je svoj san - posjetili su bajkovitu Gruziju i popeli se na 5047 m visok Kazbek. Planinski lanac Kavkaz broji nekoliko vrlo atraktivnih vrhova čija visina premašuje 5000 m, a tu spada i najviši vrh Europe Elbrus koji se nalazi u Rusiji. Hrvatska ekipa odlučila se popeti na niži, ali jedan od najljepših vrhova - Kazbek visok 5047 metara.

Ekspedicija održana krajem srpnja i početkom kolovoza trajala je dva tjedna, no pripreme za nju trajale su od početka godine. Nakon slijetanja u Tbilisi taksijem su putovali do 170 km udaljenog gradića Stephansminda, odakle na uspon kreću sve ekspedicije na Kazbek. Prvi kamp bio je na 2100 m, podno samostana Sv. Trojice iz 14. stoljeća. Sutradan su natovareni sporim korakom krenuli k platou na kojem su se smjestili u drugom kampu, a riječ je o visini od 3680 metara. Nakon postavljanja kampa pripremili su se za aklimatizacijski uspon na vrh Ortsveri na 4258 metara.

Nakon platoa na 4300 m uspon je trajao još četiri sata - rijedak zrak, umor i oprezan korak bili su faktori koji nisu dopustili brzo kretanje. Najveća sreća pri ovakvim usponima je lijepo vrijeme - zagrijani suncem stupili su na vrh i kliknuli od sreće, gledajući magleno more iz kojeg su poput otoka stršali 5000 metara visoki vrhovi Kavkaza. Zavijorila se zastava Hrvatske i planinarskog društva, uz uživanje u spoznaji da su ostvarili san i dosegli cilj za koji su se trudili, puno više negoli je trajalo samo putovanje.  

U emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' gostovao je Matej Perkov, planinar Hrvatskog planinarskog društva Kapela Zagreb koji je s peteročlanom ekspedicijom u Gruziji osvojio 5047 metara visok vrh Kazbek te su tako postali prvi Hrvati koji su posjetili planinski lanac Chauki.