Počela berba grožđa na Krku

Na otoku Krku počela je prva ovogodišnja  berba grožđa. Točnije, u Jurandvoru pokraj Baške gdje je obitelj Katunar podigla vinograde prije osam godina. Na oko 200 tisuća trsova rastu uglavnom domaće sorte grožđa, ali i plavac mali koji je najsjeverniji nasad te sorte u Hrvatskoj.

Već od jutra berači su u vinogradima iznad Jurandvora. Trsovi su puni grožđa. Ova je godina za vinograd Sveta Lucija bila gotovo idealna. Bilo je i sunca i kiše.
Najprije su dozreli grozdovi žlahtine. I to ranije nego prošle godine. Očekuje se da će berba žlahtine trajati još dva tjedna, a nakon žlahtine prelazi se na sansigot, nakon sansigota sirah, a na kraju plavac mali, u listopadu.

Posla ima mnogo. Nakon prešanja grožđa trop se vraća u vinograd kako bi se osigurala ekološka gnojidba. I to pridonosi kvaliteti grožđa iz ovog vinograda čiju su idealnu poziciju prepoznali još Rimljani i benediktinci koji su ovdje nekada sadili vinovu lozu.