Počela utrka za Zlatnog lava

Na venecijanskom Lidu upravo je otvoren najstariji filmski festival na svijetu. U glavnom programu 73. Mostre natječe se 20 filmova, mahom je riječ o svjetskim premijerama.

Festival je otvorio američki mjuzikl 'La, la Land' redatelja Damiena Chazella, o jazz pijanistu i glumici koje tumače Rayan Gosling i Emma Stone. Svojevrsni je to homage zlatnom dobu američkog mjuzikla.

Debitantski dugometražni igrani film Hane Jušić 'Ne gledaj mi u pijat uvršten je u Dane autora (Giornate degli autori), paralelni program 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji. Manjinska hrvatska koprodukcija, kratkometražni igrani film redateljice Sare Kern 'Sretno, Orlo!' bit će prikazana u sklopu natjecateljskog programa Horizonti venecijanskoga festivala.

'Ne gledaj mi u pijat' film je o odrastanju i obiteljskim odnosima. Junakinja filma je Marijana Petković (Mia Petričević), čija se svakodnevica vrti isključivo oko njezine obitelji. Nakon što dominantni otac obitelji (Zlatko Burić) doživi moždani udar i ostane prikovan uz krevet, Marijana preuzima ulogu vođe čopora. Dok njezina neodgovorna majka (Arijana Čulina) i usporeni brat (Nikša Butijer) situaciju čine sve težom, Marijana radi dva posla kako bi održala obitelj.

Svečana svjetska premijera ovoga dugometražnog filma bit će u dvorani Sala Perla u petak, 2. rujna u 17 sati, a nakon projekcije slijedi razgovor s publikom, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

U programu Dani autora (Giornate degli autori/Venice Days) ove se godine prikazuje 11 naslova koji se odlikuju inovativnošću i originalnošću, od kojih su sedam režirale žene.

Manjinska hrvatska koprodukcija redateljice Sare Kern 'Sretno, Orlo!' uvrštena je u natjecateljski program Horizonti jedan od dva natjecateljska programa Venecije, u kojem se najavljuju nadolazeći svjetski trendovi i nova zanimljiva redateljska imena, a prikazuje i filmove već etabliranih autora.

Ova slovensko-hrvatsko-austrijska koprodukcija govori o obiteljskoj drami koja počinje smrću bebe. Kako bi svoju obitelj poštedio tuge, Orlo ukrade prijateljeva malog brata želeći ga odnijeti svojoj majci. Svjetska premijera kratkometražnog igranog filma 'Sretno, Orlo!', koji je sufinancirao HAVC, održat će se 8. rujna u 17 sati u dvorani 'Sala Giardino'.