Upoznajte posljednjeg privlačkog sabunjara

Kada u Dalmaciji za pijesak kažete sabun, on dobiva sasvim novo značenje. Otvaraju se stranice prošlosti, priče o težacima, sabunjarima koji su ga izvlačili iz mora. Privlaka je bila centar sabunjarstva, a Frane Grbić jedan je od posljednjih živućih privlačkih sabunjara.

To je naša prošlost, isključivo sam se bavio sa tim poslom, kaže posljednji privlački sabunjar Frane Grbić. Ima para ima svega, ali je mukotrpan život, puno je ljudi ostavilo taj posa i pošlo u tuđinu, dodaje.

Izvlačio je pijesak gotovo 40 godina barba Frane, a nakon što bi ga njegove vrijedne ruke izvukle, pijesak je brodovima odvožen da postane vrijedan građevni materijal.

Danas je i zakonom zabranjeno izvlačiti pijesak iz mora. No sjećanja nisu zabranjena. Privlaka ne zaboravlja one koji su u prošlosti hranili njihove obitelji. Mnogi ugostiteljski i turistički objekti i sportski klubovi ovdje nose naziv sabun ili sabunjar. Tako se odaje počast, jer kada i posljednji sabunjar ode, mora živjeti njihova priča protkana teškim radom i pijeskom.