Farma u neboderu

U budućnosti, tvrde stručnjaci, neboderi diljem svijeta zelenjet će se od urbanih farmi na krovovima, terasama i u stanovima. Ono što mnogi smatraju jednim od rješenja za nedostatak kvalitetne hrane kojeg će u nadolazećim desetljećima izazvati zagađenje, klimatske promjene i porast stanovništva, već danas je posao od kojeg lijepo živi jedna zagrebačka obitelj.

Stan od 60-ak kvadrata na 17. katu nebodera u Ulicy braće Domany obitelj Butković pretvorila je u farmu klica i mikropovrća kojim opskrbljuju najbolje hrvatske restorane.

Klice i mikropovrće nutricionisti nazivaju superhranom, a Butkovići su ih počeli uzgajati za osobne potrebe na ovećem balkonu svog stana na 21. katu istog nebodera.

Za hranjivo 'mikrozelenje' zainteresirali su se i njihovi prijatelji, pa prijatelji njihovih prijatelja, a zatim i restorani. Prije tri godine Butkovići su napustili poslove za koje su se školovali i posvetili se farmi u neboderu.

Na mikropovrću nema pesticida i drugih štetnih dodataka jer su za uzgoj u zatvorenom prostoru, bez štetočina i u uvjetima kontrolirane vlage i temperature, nepotrebni.  'Žetva' je dva puta na tjedan.

Sve češće javljaju im se ljudi koji i sami žele pokrenuti sličan biznis. Osim volje, truda i odricanja od putovanja dužih od nekoliko dana bit će im potrebni i deseci tisuća kuna da naprave urbanu farmu.