Učiteljice velikoga srca

Sredinom ljeta HRT je objavio apel volontera Udruge Are you Syrius koji su tražili profesore hrvatskog jezika i pozvali ih da pomognu djeci izbjeglica u učenju hrvatskog jezika. Poziv je privukao mnoge volontere pa su cijelo ljeto proveli u druženju s malim izbjeglicama kako bi ih što bolje pripremili za polazak u školu.

Do prije nekoliko mjeseci Belal i Elal, braća iz Afganistana nisu ni slutila da će jednoga dana učiti hrvatski jezik i u ponedjeljak krenuti u jednu zagrebačku osnovnu školu. Njihov privremeni dom je u hotelu Porin, u naselju Dugavama i dio su onih izbjeglica koji su zatražili azil u želji da ovdje u Hrvatskoj počnu nov život.

Dječaci su imaju sreću jer su u njihove živote ušle učiteljice velika srca uz koje brzo pamte nove riječi i rečenice. U početku im je bilo teško sporazumjeti se s učenicima koji malo znaju engleski jezik, a služili su se, kako vole reći, rukama i nogama, no ubrzo stvari su krenule na bol.

Jedna od odlika volonterki - učiteljica velika srca, je to što su odlučile posvetiti dio svog vremena onima kojima treba. Na obostrano zadovoljstvo! Jer kako često ističu, koliko su one pomogle malim izbjeglicama, toliko su i oni pomogli njima - ako ništa drugo, da postanu bolji ljudi.