Baka Kata jedna je od posljednjih zvonarki u Hrvatskoj

Za zvonike će neki reći da su prst kojim Crkve pokazuju nebo. Baka Kata iz Donje Petričke pola stoljeća tim je prstom vješto upravljala. Ona je jedna od posljednjih zvonarki u Bjelovarsko - bilogorskoj županiji, a od prije nekoliko dana obaveza će za nju biti manje jer je zvono na kapelici Svetoga Ilije elektrificirano.

Staroga mehanizma, odnosno užeta kojim je upravljala zvonom, više nema i sve je elektrificirano. Tako osamdesetjednogodišnja baka Kata više ne mora  ujutro, u podne i navečer dolaziti zvoniti. No, za nju posla i dalje ima. Uz onu uobičajenu zvonjavu te misnu, dolazit će i dalje zvoniti za pokojne, jer to ne ide automatizmom.

Sada mi je lakše, ali svejedno ima posla, jer kad neko umre ja moram zvoniti na ruke. Moram si uzeti sat, jer gledam 15 minuta svako zvonjenje. Tri puta se zvoni za muške, dva puta za ženske, kaže Kata Crkvenac. Županija i općina Ivanska baki Kati olakšali su posao elektrificiranim zvonom, a za njezinu predanost tijekom svih ovih godina i prigodno je darivali.

Župa je i priredila misu zahvalnicu. Baka Kata je u ovih pedeset godina dala određenu žrtvu za sebe i za selo, jer velika je obveza svaki dan zvoniti tri puta. Tako smo misom zahvalnicom i poklonima zahvalili baki na predanoj službi, kaže vlč. Krunoslav Brunović.