Gostujuća izložba 'Gumbi' u požeškom Gradskom muzeju

U Gradskom muzeju Požega otvorena je gostujuća izložba 'Gumbi' Pokrajinskog muzeja iz Celja. Vizualno vrlo atraktivna izložba donosi prikaz načina korištenja, ali i oblikovanja dugmadi kroz različita povijesna razdoblja pa sve do današnjih dana.

Iako se s gumbima susrećemo gotovo svakodnevno, mnogi vjerojatno nikada nisu ni pomislili na tradiciju i povijest tog predmeta. A povijest seže od onih jantarnih od prije 10.000 godina pa sve do Egipta, Perzije i Grčke. Uglavnom su imali status ukrasnih predmeta.

Kasnije je to bio dio muške mode, muškog odijela. U ženskoj modi pojavio se tek u 30-tim godinama 19. stoljeća. Ranije nije bio u domeni ženske mode, a poslije je preuzeo tu ulogu, objašnjava Jože Rataj iz Pokrajinskog muzeja u Celju. Dugmad na ovoj izložbi dio je zbirke jednog privatnog kolekcionara.

Sama izložba koncipirana je od te kolekcije koja je imala 67 tisuća dugmadi, ali je sada na izložbi izdvojeno, moglo bi se reći, najljepših 1598 dugmadi, kaže Jože Rataj. Posjetitelji tako mogu pogledati dugmad od sedefa, drva, kosti, stakla te naravno zlata i srebra. Izložba je otvorena sve do 13. listopada.