U Splitu počeli 12. 'Dani Dioklecijana'

Predavanjem na temu 'Turističke valorizacije rimske spomeničke baštine' u Muzeju grada Splita i zajedničkim fotografiranjem građana 's carom Dioklecijanom' započeli su 12. 'Dani Dioklecijana', a današnji središnji događaj bio je postrojavanje svečane povorke ispred podruma Dioklecijanove palače.

Povorku u kojoj su, uz rimske vojnike, bili i mnogobrojni građani, predvodio je car Dioklecijan čiju je ulogu i ove godine prihvatio splitski glumac Robert Kurbaša i koji se obratio narodu, te njegova Priska, pjevačica Severina. Oni su u kočiji prošli Rivom i Marmontovom do Zlatnih vrata i Peristila gdje je nastupio dječji zbor 'Srdelice' nakon kojih su se postrojile legije i održale gladijatorske borbe, a potom je uslijedio i plesni program Rimljanki s vatrom.

Nakon otvorenja, u podrumima Dioklecijanove palače prezentirana je rimska hrana 'Što su jeli stari Splićani?', a za kraj je na Rivi nastupio band 'Sunnysiders' i njihov gost Fon Biskich.

Popodne je u Teniskom klubu 'Firule' otvoren međunarodni teniski turnir parova 'Dioklecijanov kup'. U subotu se manifestacija nastavlja nastupima plesnih skupina na Rivi, bogatim dječjim programom na Peristilu, te prezentacijom i promocijom proizvoda na Antičkom sajmu na Rivi.

Nedjelja je rezervirana za DJ Duplu i 'Izgubljenu generaciju' na Rivi, dok će na Peristilu za to vrijeme trajati Carska modna revija 'Putovanje toge kroz stoljeća'. Na Pjaci će se zabaviti djeca na 'Teatru cara Dioklecijana'. 'Dani Dioklecijana' prvi se puta održavaju u rujnu, umjesto u kolovozu, a direktorica Turističke zajednice Grada Splita Alijana Vukšić objasnila je da su se na tu promjenu odlučili isključivo da bi i gostima koji u Split dolaze poslije glavne sezone pružili zabavne sadržaje.