Velike obljetnice đakovačke Ergele

Državna ergela Đakovo u subotu, 3. rujna, obilježava 510 godina od osnutka i 210. obljetnicu uzgoja lipicanaca. U goste dolaze brojne konjogojske udruge te ergele iz Europe. Središnjicu programa obilježit će mimohod ulicama Đakova.

Konj lipicanac je posebno vezan uz Slavoniju zbog duge tradicije, a Slavonci su posebno ponosni što je 'linija Tulipan' nastala u Hrvatskoj. 210 godina uzgoja lipicanaca, od obrade zemlje do tradicije, dio je života i folklora toga kraja. Sve je počelo 1806. godine uzgojem  konja u Đakovu, a od 1854. uzgajaju se isključivo lipicanci.

Đakovački rodovi lipicanskih kobila potječu od kobila Contesa, Sfinga, Tapia, Alka, Romana, Austrija i Sorta te pastuha Favory Calma, izvornih predaka iz Lipice. Ergela je uvijek privlačila brojne ljude iz znanstvenog, političkog i kulturnog života, jahače i ljubitelje konja, a redovito su održavana i natjecanja.

Cilj obilježavanja dviju velikih obljetnica je predstaviti Ergelu te ugostiti domaće i europske konjogojske udruge koje su pravi čuvari tradicije te ergele koje se bave lipicancima. U prigodnoj predstavi u zatvorenoj jahaonici bit će prikazana cijela priča o tom konju iznimne ljepote, a prethodit će joj mimohod đakovačkim ulicama u kojem će biti stotinjak sudionika.

Cjelodnevni program namijenjen je svim uzrastima, a posebno djeci te će nuditi brojne zanimljivosti - od jahanja, igara uz animatore i vožnje fijakerima.