Tajnu proizvodnje paškog sira krije sam otok

U poslijednjih 27 godina na Pagu se udvostručio broj ovaca. Gotovo 40 tisuća grla hrani brojne obitelji koje se bave proizvodnjom mesa, mlijeka i sira. Gotovo sve što se proizvede završi na domaćem ili stranom tržištu. Na Pagu je gotovo 150 kooperanata koji dugih sedam desetljeća surađuju s tamošnjom siranom, sinonimom otoka Paga.

Iako tajnu većinom tražimo u recepturi, kod proizvodnje paškog sira onu najveću ipak krije sam otok. 

Bura koja puše nosi minerale s mora na kopno, ovca jede travu i sve to skupa napravilo je sir koji je zaista specifičan i razlikuje se od drugih sireva. Ovaj sir je poseban jer kada ga jedete onda osjetite kako se topi u ustima, ponosno ističe direktor Paške sirane Ante Oštarić.

Iz Paške sirane izlazi već 70 godina, otkada se desetak otočnih ovčara udružilo i pokrenulo proizvodnju paškog sira. Osim osuvremenjivanja tehnologije, od tada do danas nije se mnogo toga promijenilo.

Mi smo dan danas manufaktura, praktički jedna mala obitelj. Sve ovo što vidite oko sebe to je svaki posebno ručno napravljen proizvod po recepturi od prije 500 godina, dodaje Ante Oštarić.

Sirana je othranila mnoge otočne obitelji, a ide dalje uz nove, mlade ljude. Radi se punom parom. Uz paški, proizvodi se još desetak vrsta sireva koji putuju na gotovo sva svjetska tržišta. 

Visoku cijenu drži i paški sir, jer za jedan kilogram treba i do sedam litara mlijeka. Mlijeko koje dobivaju od vlastita stada, tri tisuće ovaca, zadovoljava tek dvadesetak posto godišnje proizvodnje paškog sira. Ostatak dolazi od kooperanata s cijelog otoka.

Iz Paške sirane godišnje izađe oko 800 tona sira. Od toga samo 100 tona paškoga. Tržište pita još, ali otok šuti. Paški sir je limitiran, njega ima koliko ima, zadnjih godina nešto se povećala proizvodnja, ali to je na uštrb vinogradara i drugih pašnjaka. Daljnje širenje bi moglo ići ali samo na uštrb kvalitete, a to ne želimo, kaže direktor.

Interesa za paški sir ima u cijelom svijetu. U njegovom okusu uživaju gurmani na čak četiri kontinenta. Izvozi se po cijeloj Europi, u Ameriku, Australiju, a uskoro kreće i u osvajanje Azije.