Pametni hladnjaci iz Microsofta prepoznaju namirnice

Američka informatička tvrtka Microsoft objavila je da s njemačkim Liebherrom surađuje na proizvodnji pametnih hladnjaka koji će moći prepoznati namirnice.

Zahvaljujući toj suradnji nastao je prototip nazvan 'SmartDeviceBox', komunikacijski modul koji se ugrađuje u Liebherrove hladnjake i zamrzivače, piše Microsoft na svom blogu. Preko tog modula hladnjak se može priključiti na internet i ujedno omogućuje da se vidi i popiše njegov sadržaj, zahvaljujući kameri koja je spojena na tehnologije za automatsko prepoznavanje predmeta.

Tako sustav 'prepoznaje pojedine namirnice u hladnjaku. Informacije se automatski šalju na popis namirnica u hladnjaku koji potrošač može pregledavati s bilo kojeg mjesta', ističe Microsoft. Američka tvrtka navodi da su njezini inženjeri osmislili novi sustav obrade snimaka koji može pronaći pojedine namirnice u hladnjaku.

Na temelju banke snimaka hladnjak može prepoznati čitav niz namirnica kao što je mlijeko u tetrapaku, boce s kečapom, staklenke s kiselim krastavcima ... Microsoft ističe da se, premda je riječ o prototipu, tehnologije primijenjene u tom sustavu veoma brzo razvijaju. Liebherr i Microsoft aktivno ih usavršavaju 'kako bi nova generacija hladnjaka bili pametni aparati koji neće samo čuvati namirnice na hladnom, nego će nam pomoći da interaktivno upravljamo našim namirnicama'.