Četvrto izdanje Festivala svjetske književnosti

Četvrto izdanje Festivala svjetske književnosti (FSK) nakladnika Frakture, koji se ove godine održava s naglaskom na talijansku kulturu i književnost, otvorilo je u Zagrebu gostovanje jednog od najvažnijih suvremenih svjetskih pisaca, velikana talijanske književnosti Claudija Magrisa.

Bogat program od 50-ak događanja, u Zagrebu će od 4. do 11. rujna te u Splitu od 5. do 14. rujna, ugostiti više od 60 istaknutih književnih imena iz 15-ak zemalja svijeta. Programski direktor festivala Seid Serdarević istaknuo je kako mu je iznimna čast da već četvrti put zaredom na početku jesenske kulturne sezone 'Fraktura' uspijeva u Zagreb dovesti čitav niz gostiju iz cijeloga svijeta.

Ove je godine zemlja-partner festivala Italija, a službeno ga je otvorio drugi tajnik talijanskog veleposlanstva u Zagrebu Mattia Mazza. Kazao je kako mu je osobito zadovoljstvo što festival, 'važni kulturni događaj koji se iz godine u godinu nanovo potvrđuje, dobiva sve veći prestiž i pobuđuje sve veći interes', otvara upravo istaknuti talijanski književnik Claudije Magris.  
 
U sklopu središnjeg festivalskog programa tribina 'Razotkrivanje', Magris je u zagrebačkom Kinu Europa predstavio svoj najnoviji roman 'Obustaviti postupak' (2015.). Tribina 'Razotkrivanje' s Claudijem Magrisom, prva u nizu od ukupno deset u programu ovogodišnjeg izdanja FSK-a, otvorila je službeni dio središnjeg programa festivala.

Više o programu u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' govorio je direktor festivala Seid Serdarević.