Iz fontane u Ludbregu teče i vino

Ludbreg, mali gradić u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, može se pohvaliti brojnim čudima i legendama. Jedna od njih je i ona o vinarici Ludbergi koja je zaslužna za nastajanje izvora zapaljive vode. Fontana na tom mjestu prava je atrakcija, posebice kada iz nje teče i vino.

Fontana u Ludbregu možda izgleda kao i druge fontane, no ona to nikako nije. Voda koja teče iz nje je ljekovita, a to je poznato Ludbrežanima i svima koji navrate u taj živopisni gradić. U samom centru svijeta i gradu punom legendi, bilo bi čudno da se i uz ovu vodu ne veže jedna. Za postojanje termalnog izvora zaslužna je Ludberga.

Priča o Ludbergi počinje 1161. kada je ona rođena. Bila je kćer upravitelja grofovskog imanja i kako je izrastala, odrasla je u prekrasnu ženu koju je nečastivi stalno napadao. A legenda kaže da je mir našla u Ludbregu, kaže Andreja Horvat, direktorica Turističke zajednice.

No, postoji i još jedna atrakcija vezana uz fontanu - iz nje teče i vino. To se događa na Ludbergin rođendan. To smo organizirali već nekoliko godina, tako da se oni koji dođu na Ludbergin rođendan mogu počastiti vinom iz jedne od pipica, kaže ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.