Vrboska mala, ali srcu draga

Vrboska na Hvaru jedno je od malih mjesta koja su pravo turističko bogatstvo, ili kako bi rekao Ujević 'mala mjesta srca moga' . Nekad ribarska i težačka, danas se stanovništvo uglavnom bavi turizmom.

Zbog otočića smještenog pri dnu dubokog zaljeva, mostića i slikovite arhitekture - Vrbosku odavno nazivaju malom Venecijom. Nažalost, turistički joj prihodi nisu ni približno toliki, ali svake su godine rezultati sve bolji. Direktorica TZ Sandra Bogdanić potvrđuje da Vrboska već par godina u kontinuitetu bilježi porast broja noćenja. Ove godine u prvih 7 mjeseci bilježimo porast za čak 12 posto u odnosu na prošlu godinu.

Ugostitelji smatraju da sezona nije dovoljna duga. Primjerice, Ivica Potočnjak kaže: Kako gdje, ali u nas u Vrboskoj traje dva mjeseca i to nije dovoljno za preživjeti cijelu godinu.

Spašava ih poljoprivreda - masline i ribolov nadopuna su obiteljskom proračunu. U jedinom ribarskom muzeju na otoku čuvaju sjećanje na slavne dane ribarstva kada je u Vrboskoj radila jedna od desetak jadranskih tvornica ribljih prerađevina.

Na sreću gosti ne znaju da je sudbina jedinog ribarskog  muzeja neizvjesna zbog neredovitih općinskih dotacija. Oni su ovdje zbog odmora i otočne tišine, pa se često odluče umirovljeničke dane provoditi upravo na otoku. Domaćini im dane uljepšaju i pjesmom ili pak vozeći tradicijske drvene leute i gajete.