Marko Martinović: Želim postati profesor tambure

Marko Martinović iz Novske predstavljao je Hrvatsku na Euroviziji mladih glazbenika koja je u subotu održana u Kölnu. Izveo je skladbu Julesa Masseneta. Iako nije pobijedio, naš Marko Europi je predstavio bisernicu.

Najuspješniji je bio mladi Poljak Łukasz Dyczko koji je žiri osvojio izvedbom na saksofonu, i osvojio glavnu nagradu u iznosu od 10 tisuća eura te solo koncert sa simfonijskim orkestrom. Robert Bílý iz Češke osvojio je drugo mjesto i nagradu od sedam tisuća eura, a Dominik Wagner treće mjesto i nagradu od tri tisuće eura.

Na Euroviziji su nastupili predstavnici ukupno 11 zemalja; Austrija, Hrvatska, Češka, Njemačka, Mađarska, Malta, Norveška, Poljska, San Marino, Švedska i Slovenija. Eurovizija za mlade glazbenike se održala ispred katedrale u Kolnu u centru grada na otvorenom, a nastup je pratilo nekoliko tisuća gledatelja.U Novskoj svi znaju za Marka i svi ga podupiru. Na finalnom natjecanju u Zagrebu bilo je sedamdeset navijača iz njegovoga kraja.

Marko kaže da ga je tambura odvukla od seoskih poslova jer je više glazbeni, umjetnički tip. Od instrumenata svira tamburu, odnosno prim, bas prim, bas, kontru i čelo, cijelu skupinu tamburaških instrumenata. Svira i harmoniku i klavir te piše pjesme, tekst i glazbu. Ističe kako želi održati tradiciju svog kraja.

Zato mu je velika želja da se otvori akademija za tamburu u Zagrebu jer je još uvijek nema a, kao ističe, ima dosta glazbenika tamburaša koji bi htjeli ići na akademiju. Mjerodavne je zamolio da, ako mogu, otvore akademiju jer želi postat profesor tambure.

Upoznajte Marka i njegovu obitelj: