Kako izbjeći fotokeratitis, štetno djelovanje ultraljubičastih zraka?

Tijekom vrućih ljetnih mjeseci naše je tijelo izloženo utjecaju ultraljubičastog zračenja, koje se najčešće manifestira promjenama na koži - poput osipa, crvenila ili čak opeklina. No, manje je poznato da ultraljubičasto zračenje, osim na kožu, može štetno djelovati i na naše oči uzrokujući ozbiljne zdravstvene probleme.

Pretjerano izlaganje zračenju može uzrokovati oštećenja dijelova oka te biti i uzrokom nekih bolesti. Fotokeratitis je bolno stanje uzrokovano izloženošću nezaštićenih očiju ultraljubičastim sunčevim zrakama koje se reflektiraju od tla ili dugotrajnim izravnim gledanjem u Sunce.

Fotokeratitis predstavlja značajan zdravstveni problem i u polarnim krajevima te na višim nadmorskim visinama jer se sa svakih 300 metara nadmorske visine intenzitet ultraljubičastih zraka povećava za 4%. Pojava fotokeratitisa podjednaka je i u zimskim i u ljetnim mjesecima.

Važno je imati na umu da oko, 'pamti' negativan utjecaj sunčevog zračenja tako da je posebno štetan kumulativan učinak tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Liječnici rado ističu da je najbolja terapija fotokeratitisa - prevencija.