Slovenci proizveli pivo na vrhu Triglava

Skupina ljubitelja piva i slovenskih planina odlučila se na bizaran pothvat te proizvela manju količinu piva u Julijskim alpama, na nadmorskoj visini 2864 metra, objavila je Slovenska televizija.

Pivo su u šali nazvali 'Triglavska šerpa' jer su opremu morali na vrh najviše slovenske gore nositi kao unajmljeni nosači 'šerpe' na Himalajima, a proizveli su ga u zdjeli koja se kolokvijalno na slovenskom zove 'šerpa'. Pothvat je krajem prošlog tjedna izvela ekipa u kojoj su bili Andrej Colarič, Davor Mišmaš, Matej Pilat, Luka Pepelnik i Simon Koštomaj.

Od doline do vrha penjali su se sedam sati, a vodu za pivo najprije su na 50 stupnjeva Celzija zagrijali kod planinarskog doma Dolič, te nastavili prema vrhu. Drugi su nas planinari u šali pitali namjeravamo li skuhati gulaš, no ispalo je da smo proizveli odlično slovensko light-ale pivo, kazao je za Slovensku televiziju jedan od sudionika. Za prvo slovensko gorsko pivo korišten je domaći hmelj, a u vodu su dodali i manju količinu majčine dušice.

Pivo još nije sazrelo, no bude li pivski kvasac dovoljno brzo djelovao, moći će se piti već sredinom ovog mjeseca na posebnom 'pivovarskom izletu' koji priređuje udruga vlasnika mikropivovara. Jedna će boca tog piva biti ponuđena i na dražbi čiji će prihod ići u dobrotvorne svrhe, obećali su organizatori. Svjetska  titula 'najvišeg' piva u komercijalnoj kategoriji  pripada kinesko-tibetanskom pivu koje proizvodi Lhasa Brewery Company na 3.650 metara nadmorske visine.