Bundeva, hit za nutricioniste i isplativa za proizvođače

Nakon kišnog razdoblja počela je berba bundeva. Prinos je ove godine dobar, kod nekih proizvođača i rekordan, riječ je o više od dvije tone sjemenki po hektaru. Sve više zapuštenih i neobrađenih površina sada je pod tom kulturom jer se poljoprivrednici vraćaju tradicionalnim vrijednostima.

Buče, bundeve ili tikve postale su pravi hit i sve su prisutnije na našim stolovima. Stoga je čak na nekoliko tisuća hektara u Hrvatskoj posijana ta poljoprivredna kultura. Kako i ne bi kada su početna ulaganja niska, a prinosi prihvatljivi. U konačnici, za proizvođače je ova godina među rodnijima. Jedna od obitelji koje se bave proizvodnjom ove poljoprivredne kulture je obitelj Patrčević iz Strmca Podravskog.

Ova vrijedna obitelj zaokružila je cjelokupnu proizvodnju bundevinih sjemenki i ulja. Sve je počelo prije dva desetljeća. Odlučili smo se za proizvodnju od koje se može živjeti. Supruga, sinovi i snahe, svi su u tom poslu, kažu u obitelji Patrčević. Godišnje proizvedu 25 tisuća litara ulja vrhunske kvalitete, a najviše ga prodaju na domaćem terenu te nešto u Sloveniji i Austriji.