Žirafe nisu jedna, nego četiri vrste

Ona je slavni, nježni div afričke savane, ali je genetika žirafe pokazala da se ne radi o jednoj, već o četiri različite vrste životinja. Žirafe se prethodno smatralo jednom vrstom podijeljenom u nekoliko podvrsta.

Ali su međunarodni znanstvenici nedavno proveli ispitivanje DNK tih najviših svjetskih sisavaca koje je pokazalo da se četiri podgrupe žirafa nisu križale i izmijenjivale genetski materijal milijunima godina. To je jasna naznaka da su evoluirale u različite vrste, objavili su znanstvenici u časopisu Current Biology a prenosi BBC.

Osim genetski, znanstvenici su identificirali razlike među četirima vrstama i po obliku tijela, boji i šarama na krznu. Četiri odvojene vrste su južna žirafa (kojih ima oko 52 tisuće), Masai žirafa (32,5 tisuće), mrežasta žirafa (8,700 primjeraka) i sjeverna žirafa kojih ima nešto manje od pet tisuća. 

Genetske razlike među vrstama usporedive su s razlikama između polarnih i smeđih medvjeda, ističu znanstvenici.

Žirafe trenutno nisu ugrožena vrsta, ali je njihov broj u posljednja tri desetljeća pao sa 150 tisuća na nešto manje od 100 tisuća. Ali će nova klasifikacija vrsta pomoći u očuvanju mrežaste i sjeverne žirafe kojima populacija jako opada.