Vrdoljak: Tko je pozvaniji da kroz svoj život govori o Domovinskom ratu od Gotovine

Na Hrvatskoj radioteleviziji danas je potpisan ugovor o snimanju igranoga filma i osmodijelne televizijske serije 'General', priče o životnome putu generala Ante Gotovine, koju će zajedno ostvariti Hrvatska radiotelevizija i produkcijska kuća Kiklop film.

Scenarist i redatelj Antun Vrdoljak, gostujući u Dnevniku 3, rekao je kako film proizlazi iz njegova prijateljstva s generalom Gotovinom.

Na ideju o filmu došao sam kad je uhićen jer sam naivno vjerovao da mu se tako može pomoći. Čista iluzija - dobio je 20 godina zatvora. Što može film - ništa, rekao je Vrdoljak. Kad se vratio, nastavio sam raditi. Nije to samo film o Gotovini, to je film o Domovinskom ratu, a tko je pozvaniji da kroz svoj život govori o Domovinskom ratu od njega, istaknuo je Vrdoljak.

Najavio je da će u filmu biti nekih novih detalja dosad nepoznatih javnosti. Ima mnogo toga što se zaboravilo, Domovinski rat se zaboravio, želim ga prikazati onakvim kakav je bio. O Domovinskom ratu izgovorilo se mnogo neistina u hrvatskoj kinematografiji - jako ružno, kaže Vrdoljak. Potvrdio je da će u filmu glumiti Goran Višnjić. Na pitanje hoće li glumiti Penelope Cruz, šaljivo je odgovorio kako ona čeka već tri godine dogovor. Tri i pol godine je na HRT-u stajao scenarij ... tri godine je ona starija, dodao je uz smiješak.

Rekao je kako s generalom Gotovinom nije razgovarao o glumcima, da nije htio ni pročitati scenarij. Pozovi me na premijeru, rekao mu je Gotovina. Film će se snimati u Južnoj Americi i u Africi gdje je general ranjen. Očekuje kako će film i osam epizoda serije biti gotovi za godinu dana.