'Mali ratnik' Tihomira Horvata najbolji rukopis s temom Sigetske bitke

Rukopis Tihomira Horvata 'Mali ratnik - Roman za mlade' proglašen je u Društvu hrvatskih književnika (DHK) najboljim rukopisom pristiglim na natječaj za povijesni roman s temom Sigetske bitke.

Prosudbeno povjerenstvo ocijenilo je kako je Horvatov roman istodobno višeslojno i vrlo čitljivo djelo uvjerljivih dijaloga i unutrašnjih monologa. Rukopis se oslanja na povijesne podatke potkrijepljene planom Sigeta iz 1566. godine, zapise komornika Nikole Šubića Zrinskog Franje Črnka koji je preživio bitku i mnoštvo zanimljivih detalja iz života branitelja u opkoljenom gradu, istaknulo je povjerenstvo.

Dodalo je kako, uz dramatične trenutke bitke, roman donosi više drugih, suvremenih paralelnih radnji koje rasvjetljavaju važne trenutke u životu nekolicine mladih ljudi koji se stjecajem okolnosti upoznaju. Horvat je, smatra povjerenstvo, povezao njihove sudbine, ispričao kako se sa smrću junački suočavaju bolesnik na onkološkom odjelu i djevojka koja je u njega zaljubljena, kao i mladić s traumom zlostavljanja iz djetinjstva koji uspijeva pobijediti svoj strah.

Po ocjeni povjerenstva u romanu postaje jasno da je junaštvo i prije 450 godina i danas složeni pojam, da nije izumrlo već da kroz povijest krije različita lica i mnogo humanosti. Pobjednički rukopis bit će tiskan kao izdanje DHK, a autoru pripada i nagrada od 20 tisuća kuna. 

U sklopu obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke DHK je raspisalo natječaj za povijesni roman posvećen spomenutoj bitci i Nikoli Šubiću Zrinskom, a namijenjen djeci i mladeži. Na natječaj je pristigao 21 rukopis, od kojih je povjerenstvo izabralo šest, među kojima su uz dobitnike bili i rukopisi Hrvoja Hitreca, Stelle Lučić i Marina Pelaića.