Otvoren 8. Međunarodni festival fotografije 'Organ vida'

Otvorenjem središnje izložbe pod nazivom 'Otkrivanja' u zagrebačkom Francuskom paviljonu danas u 18 sati počeo je 8. Međunarodni festival fotografije Organ Vida.

U 20 sati počeo je drugi dio ceremonije otvorenja kada je ispred Francuskog paviljona uz glazbenu pratnju DJ Lil Tatya i VJ-ing Ivana Liika na projekcijskom platnu prikazano deset pohvaljenih projekata prijavljenih za sudjelovanje na finalnoj izložbi.

Finalisti koji se predstavljaju u Zagrebu izabrani su na velikom međunarodnom natječaju, na koji se prijavilo više od 500 projekata iz šezdesetak zemalja. U Francuskom paviljonu izlažu Kiril Golovchenko (Njemačka), Gidon Levin (Izrael), Maria Sturm (Njemačka), Anne Müchler (Njemačka), Mario Brand (Njemačka), Qian Zhao (SAD), Andrea i Magda Micelli (Italija/Francuska), M. Scott Brauer (SAD), Michal Siarek (Poljska) i Pierre Liebaert (Belgija).

Događanja Organa Vida, najvećeg festivala suvremene fotografije u ovom dijelu Europe počela su već u jutarnjim satima, s izložbom foto knjiga 'Fotobookfestival Kassel', postavljenom u Oris - Kući arhitekture. Potom se u Zagrebačkom plesnom centru otvorio Fotopub Surprise, izložba radova umjetnika u jajima - sadržaj izložbe sakriven je ispod krhke crne ljuske.

Tu su i dvije već otvorene izložbe - 'Zemlja sjena' Rogera Ballena u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti te 'Ovdje i sada' Nikole Zelmanovića u Galeriji Šira. U Galeriji Greta od poslijepodnevnih sati može se pogledati izložba 'Kakva je ovo knjiga', s izborom najznačajnijih fotografskih knjiga izdanih u protekle dvije godine.

Tjedan do 17. rujna donosi intenzivan program otvorenja izložbi, radionica, panel diskusija, razgovora s autorima i filmskih projekcija, a festivalske izložbe mogu se pogledati do 24. rujna.