Plastična novčanica od pet funta otporna na prljavštinu i vlagu

Engleska središnja banka izdala je plastičnu novčanicu od pet funta koja može 'preživjeti' pranje u perilici rublja. Osim što je otpornija, plastična novčanica s likom kraljice Elizabete II. na prednjoj strani i ratnog premijera Winstona Churchilla na naličju, trajnija je i teška za krivotvorenje.

Tanka je, fleksibilna, otporna na prljavštinu i vlagu i može trajati dva i pol puta duže od papirnate novčanice, objavila je banka. Ima brojne sigurnosne detalje zbog kojih ju je jako teško krivotvoriti.

Churchillov lik izabran je za naličje novčanice jer je on bio jedan od najvećih državnika i jedni premijer koji je dobio Nobela za književnost, objasnio je guverener Mark Carney. Na novčanici je jedna od Churchillovih najpoznatijih izjava, izgovorena 1940. na početku Drugoga svjetskog rata pred članovima parlamenta: Mogu vam ponuditi samo krv, napor, suze i znoj.

Naše su novčanice čuvar kolektivnog sjećanja Ujedinjenog Kraljevstva i svjedočanstvo velikih postignuća naših najvećih pojedinaca, rekao je. Poput Churchilla i nova plastična novčanica izdržat će test vremena, dodao je Carney.

Plastične novčanice već su u upotrebi u Australiji, Kanadi i Rumunjskoj. Britanci su potpisali peticiju kojom traže da na novoj novčanici od deset funta, koja bi trebala ući u upotrebu u ljeto 2017. bude žena, ovaj put spisateljica Jane Austen, a novčanica od 20 funta s likom poznatog engleskog slikara Williama Turnera u upotrebi bi se trebala naći 2020.