Halo narukvica za pomoć

U Vukovaru se  provodi projekt Halo narukvica za pomoć. Narukvica koja život starijim osobama čuva povezana je s 24 sata dežurnim pozivnim centrom, a nije problem kada se za pomoć ljubaznim djelatnicima obrate i oni malo usamljeni i objektivno bolesni.

Starije osobe, naročito one koje žive same, uz narukvicu se osjećaju sigurnije. SOS narukvicu koju ne skidaju s ruke.

U centru 'Halo za pomoć' u sekundi stiže spas. Šalju rodbinu, susjede a po potrebi i hitnu, policiju, vatrogasce... Vrijedna ekipa nad telefonima dežura sve dane u tjednu. Imaju tri  telefonske linije i za korisnike su uvijek dostupni.

SOS tipku za brzu pomoć u mjesec dana Vukovarci su stisnuli su  200 puta. Call centar zvali su i oni bolesni i oni malo usamljeni. Prosječna starost korisnika je između 80 i 85 godina i radi se o vrlo teškom i zahtjevnom poslu. Pomažu starijim osobama koje žive same ili odvojene od svojih obitelji, a koje su nemoćne. Studije su pokazale da ako se pomoć pruži u ruku od jednog sata osoba ima veliku mogućnost za nastavak samostalnog i neovisnog života.

Vukovar je treći grad u zemlji koji provodi ovaj projekt. Dok narukvicu koja život čuva nose u EU gotovo svi stari i bolesni. Projket je sufinancorao i vukovarski Lions klub koji je dodijeliti korisnicima besplatno na korištenje socijalni uređaj s alarmom.