Nizozemska policija uskoro orlovima protiv dronova

Nizozemska policija uskoro će početi koristiti orlove u presretanju sve većeg broja bespilotnih letjelica te tako postati prva policija u svijetu koja koristi tisućljetnu metodu lova na moderne objekte.

Riječ je o niskotehnološkom rješenju za problem što ga imamo s visokom tehnologijom, rekao je za AFP glasnogovornik policije Dennis Janus. Policija diljem svijeta koristi razne životinje u svom poslu - konje, u nekim zemljama deve te specijalno obučene pse za drogu i eksploziv. Nizozemci će iskoristiti orlove. Korištenjem ovih ptica i njihova životinjskog instinkta, nudimo učinkovito rješenje za ovu modernu prijetnju, kazao je Janus.

Od početka prošle godine obavljen je niz testiranja s ovim pticama grabljivicama, a nizozemska policija izvijestila je da su rezultati jako dobri.  Nizozemski policajci uspjeli su obučiti orlove da sruše dronove koji ometaju rad letjelica i, primjerice, spriječiti njihovo slijetanje. U suradnji s tvrtkom za dresuru ovih ptica grabežljivica, orlovi su istrenirani da identificiraju i ščepaju dron te ga potom spuste na sigurno područje.

Dakle, orlovi će se puštati u slučaju kad se pojavi bespilotna letjelica za koju se pretpostavlja da ugrožava javnu sigurnost, primjerice u slučaju osjetljivih državnih posjeta ili u neposrednoj blizini zračnih luka. Moram istaknuti da za vrijeme testiranja nije povrijeđen nijedan orao, no nijedan dron nije preživio, kaže Janus uz smijeh, odbacujući pritom zabrinutost i primjedbe što su ih iznosile organizacije za zaštitu prava životinja.

Obuku s orlovima proći će stotinjak policajaca, a 'leteći odred' u akciju će krenuti idućeg ljeta.