Kako spriječiti pretilost kod djece

U Hrvatskom liječničkom zboru 14. rujna održava se Stručni simpozij 'Croatian Obesity Forum' s temom podizanja svijesti o sveprisutnom problemu pretilosti u djece, ali i odraslih, u Hrvatskoj te u svijetu.

Hrvatski liječnički zbor pokrenuo je javnozdravstveni (EPODE) program PETICA-igrom do zdravlja čiji cilj je prevencija pretilosti djece školske dobi. Stručnom simpoziju nazočit će dr. Jean-Michel Borys, začetnik EPODE programa, čiji su ciljevi prevencija pretilosti u djece i odraslih diljem svijeta.

Osim dr. Jean-Michel Borysa, forumu će prisustvovati vodeći znanstvenici i stručnjaci s područja medicine, javnog zdravstva, nutricionizma i kineziologije u Hrvatskoj te svijetu. Cilj 'Croatian Obesity Foruma' je podići svijest o važnosti aktivnosti za suzbijanje pretilosti, koja povećava rizik od razvoja kroničnih nezaraznih bolesti te se smatra jednim od uzroka preuranjene smrti.

Više o pitanjima pretilosti kao rizičnog čimbenika kod djece i odraslih u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' govorile su prim. dr. sc. Vesna Herceg-Čavrak, voditeljica Odsjeka za pedijatrijsku kardiologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb i mag. nutr. Sara Cobal, voditeljica programa PETICA-igrom do zdravlja.