Kuća Delač, spomenik baštine sagrađen davne 1644. godine

Osim po prekrasnoj prirodi Gorski kotar ima i druge turističke adute. Među ostalim to je i očuvana graditeljska i spomenička baština. Ekipa HRT-a otišla je u brodmoravičko selo Delači koje je kao povijesna cjelina pod zaštitom Ministarstva kulture. U njemu je i kuća Delač koja je sagrađena davne 1644. godine. 

Mnoga sela u okolici Brod Moravica odavno su opustjela. Među njima su i Delači, slikovito naselje, sa samo nekoliko kuća. Ekipa HRT-a ušla je u najstariju - kuću Delač sagrađenu prije više od tri stoljeća. Posljednja stanovnica Marija Delač iz nje je izašla 70-ih godina prošlog stoljeća. Obnova je trajala nekoliko godina.

Sve u kući podsjetnik je na davna vremena: brojni predmeti za svakodnevnu uporabu te raspored i namjena pojedinih prostorija svojvrstan su vodič kroz povijest života u Gorskome kotaru.

Svaki centimetar kuće služio je nekoj svrsi, od tavana gdje se sušilo meso i stavljalo sijeno za izolaciju, do trapova u zemlji gdje se čuvala hrana. Cjelokupna gradnja prilagođena je uvjetima života u davna vremena. 

Ima na području Brod Moravica još graditeljskog i spomeničkog blaga. Šesnaest objekata i naselja, među kojima su i brojne crkve, proglašeni su kulturnim dobrima RH. No, osim te titule, država bio mogla učiniti i više da se ovakva naselja urede kao etnosela koja će privlačiti turiste.