Drugi Sajam filma u Rijeci: Svi imaju pravo na film

'Kino u zajednici' tema je drugog Sajma filma koji, do petka 16. rujna, u Art-kinu Croatia okuplja neovisne kinoprikazivače iz cijele Hrvatske, distributere i filmske profesionalce. Na programu: panel rasprave, radionice, predstavljanja distributerskih novina i filmovi.

Sajam filma je projekt Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača – Kino mreže koji se održava u suorganizaciji s Hrvatskim audiovizualnim centrom te Art-kinom Croatia.

Cijeli program organiziran je da bi se jačala i razvijala pozicija neovisnih kina u lokalnim sredinama i kinoprikazivačka djelatnost u Hrvatskoj. Zato je ovogodišnji fokus na razvoju obrazovnih programa i suradnje s lokalnom zajednicom, pa je nakon svečanog otvaranja održan i panel 'Kino u zajednici'. Sudionici panela su pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, Danijel Pek iz Hrvatske udruge producenata, predstavnik Društva hrvatskih filmskih redatelja, ravnateljica Art-kina i članica Upravnog odbora Kino mreže Slobodanka Mišković te dr. Elvio Baccarini s Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Za sudionike Sajma bit će održane radionice 'Škola u kinu' i 'Kino u zajednici', hrvatski distributeri predstavit će nove filmove, a održat će se i zatvorene projekcije hrvatskih filmova čije se premijere očekuju ove jeseni.

Najveće zanimanje riječke publike očekuje se sutra u 20 sati, kada Art-kino Croatia otvara vrata nakon ljetne pauze. I ovogodišnje otvaranje je u režiji Dalibora Matanića, a premijerno će se prikazati prve dvije epizode serije 'Novine'. Radnja serije smještena je u imaginarni, lučki, posttranzicijski grad kojeg glumi Rijeka. Novine pokazuju koliko je Rijeka filmičan grad, kojeg kamera, unatoč kojoj kapi kiše, obožava.  Na snimanju ovog političkog trilera je sudjelovala mnogobrojna autorska ekipa iz Rijeke, a u goste stiže i redatelj.