Druženje biciklista i šetača u Masarykovoj bez automobila

Program na otvorenom poput turnira u bridžu, šahu, badmintonu, dječje i sportske radionice te glazbeni program, održat će se 18. rujna u Masarykovoj ulici koja će biti zatvorena za promet, priopćio je u Sindikat biciklista i pozvao građane da se pridruže te osvježe program svojim idejama.

Druženje građana u nedjelju poslijepodne u Masarykovoj ulici organizirano je u sklopu Europskog tjedna mobilnosti, koji traje od 16. do 22. rujna, kada je i dan bez automobila, a čime se najavljuje nacionalna kampanja poticanja vožnje bicikla na posao, stoji u priopćenju. U ponedjeljak, 19. rujna započinje kampanja 'Biciklom na posao' u svrhu smanjenja broja bespotrebnih individualnih vožnji automobilom na kratke relacije, a kako bi se umanjile prometne gužve i ispušni plinovi.

Prema procjenama, u prosijeku se u jednom automobilu na posao vozi samo 1,4 osoba. Kampanja završava 30. rujna, a oni koji su se najviše provozali do posla, koji su prvi put sjeli na bicikl do posla te one tvrtke i kompanije koje imaju najviše biciklista u svojim redovima, osvojit će zanimljive nagrade i ponijeti titulu 'Prijatelja bicikliranja'.

Članovi Sindikata biciklista poručili su građanima kako će Masarykova ulica bez automobila biti prostor dodijeljen biciklistima i pješacima.