Nordijski festival u Zagreb donosi dašak Švedske

Zagreb je domaćin trodnevnog Nordijskog festivala koji će do subote kroz bogat program koncerata, književnih predstavljanja, radionica te gastronomije na više lokacija u gradu, Zagrepčanima i njihovim gostima, nastojati predstaviti i približiti švedsku kulturu i način života.

Trodnevni festivalski program započeo je glazbom, nastupom u Vintage Industrial Baru domaćoj publici dobro poznatih glazbenih skupina Drvored i Chui, te švedskih gostiju koji stoje iza imena Sleepwulf i We Could Build an Empire.

U petak će Kava Tava u Tkalčićevoj ulici ugostiti nagrađivanu književnicu Ivanu Bodrožić, koja će održati predavanje o švedskim krimićima. Bit će organizirana nagradna igra na kojoj će zgoditci biti knjige švedskog krimi-žanra, a posjetitelji će moći probati neka od jednostavnih švedskih jela  palačinke sa šumskim voćem, sendviče s dimljenim lososom, rolice s cimetom i druga.

Dan kasnije, u subotu, u Etnografskom muzeju održat će se program čitanja priča pod nazivom 'Bajkopričaonica'. Predbilježbe su obavezne a sve posjetitelje, uz čarobne priče sa skandinavskim čarobnim bićima, čekaju i švedski slatkiši te likovna radionica Nikoline Stanišić iz Centra za kreativni razvoj U oblacima.

Program Nordijskog festivala realiziran je zahvaljujući Udruzi hrvatsko-švedskog prijateljstva 'Aurora' osnovanoj 2013. s ciljem povezivanja Hrvatske i Švedske, poticanja prijateljskih i kulturnih veza hrvatskog i švedskog naroda; te uzajamnog upoznavanja povijesti i suvremenog života Hrvatske i Švedske i upoznavanja i približavanja švedske i hrvatske kulture, znanosti, povijesti i jezika.