Mirisi u ulici pekmeza

Grad Belišće i gradska Turistička zajednica organizirali su i ove godine pekmezijadu kako bi u sklopu gradske turističke manifestacije promovirali tradicionalnu gastronomiju. Belišće se može pohvaliti i posebnom pričom o ulici koju su u tom industrijskom gradiću oduvijek zvali - Pekmezica ili Ulica pekmeza.

Kako je pojasnila Janja Čeliković, voditeljica ureda TZ Belišća, u središtu Belišća nalazi se ulica u kojoj su kuće građene u tipičnom industrijskom stilu, a u njima je znalo živjeti po nekoliko obitelji. Početkom jeseni znali su zajednički na ulici prikupljeno ili kupljeno voće, uglavnom šljive, kuhati u velikim kotlovima kako bi zajednički lakše podnijeli višesatno mukotrpno pripremanje pekmeza. Cijelim se gradom širio miris pekmeza tako da je ulica uskoro dobila prikladno ime - pekmezica.

U središtu Belišća obnovljene su dvije tipične kuće industrijske baštine, a u jednoj od njih smješten je i ured turističke zajednice. Na prostoru između njih organizirano je kuhanje pekmeza na tradicionalni način - u kotlovima, a bila je to i prigoda da se tradicionalnim proizvodima predstave poljoprivredna gospodarstva. Jedno je od njih i OPG Vincetić, a bračni par Jozo i Smiljana kuhali su više od pet sati pekmez od plavih šljiva. Smiljana kaže kako na 20 kilograma šljiva uglavnom dodaje oko 5 kilograma šećera, no moguće je i manje, ovisno o tome kakve su šljive. Ove godine nisu dobro rodile, pojasnio je Jozo Vincetić na čijem je imanju i veći šljivik, no sve što je rodilo pretvoreno je u vrhunski pekmez pripremljen po staroj recepturi. Ovisno o vrsti voća kuhanje pekmeza može trajati između 2 i 5 sati, otkriva Jozo te dodaje kako posao nije nimalo lak i lako mogu velike količine pekmeza biti upropaštene.

Pekmez obitelji Vincetić kušali su i posjetitelji i to s domaćim kruhom i šokačkim pogačama koje je pripremila i ispekla snaša Lenka iz Bocanjevaca. U akciju su se uključile i članice Matice umirovljenika Belišća čija je predstavnica Ankica Jelkić rekla kako su htjele pokazati kako se nekada pripremao pekmez, ali i ukazati na to da prehrambene navike današnjih mladih generacija nisu dobre. 

Večeras u središtu Belišća, u sklopu Belišćanske zlatne jeseni, građane očekuje glazbena poslastica - nastup Četiri tenora, a tijekom vikenda moći će uživati u nastupu brojnih folklornih skupina i predstavljanju makedonske kulture.