Bečka škola jahanja prvi put primila ženu

Austrijska Španjolska škola jahanja napokon je zakoračila u moderno doba, imenujući Hannu Zeitlhofer prvom ženskom jahačicom u 450 godina svoje povijesti.

Zeitlhofer je 2008. bila među prvim ženskim vježbenicama primljenim u nekad kraljevsku Španjolsku školu jahanja i otad je prošla strogi program treninga. Ponosna sam što sam ovdje, ali ne zato što sam žena, rekla je 29-godišnja Zeitlhofer. Ne osjećam se posebnom, istaknula je, dodavši kako ju u školi prihvaćaju kao ženu zbog čega je vrlo sretna.

Zeitlhofer je postala jedna od 15 jahača koji nastupaju u priredbama dresure, uvježbavat će njihove lipicanere i trenirati nove vježbenike.

Ta škola jedna je od posljednjih velikih austrijskih kulturnih institucija koje su bile zatvorene za žene, no to je promijenila direktorica Elisabeth Guertler ubrzo nakon što je došla na njezino čelo 2007. godine.

Bečka filharmonija primila je prvu ženu u svoje redove 1997., nakon velikog političkog pritiska, a Bečki dječaci su otvorili svoju školu pjevanja i za djevojke, no njihova četiri ansambla koji putuju svijetom ostaju i dalje muški.