'More od malih nogu'

Poznato je da se zdrave prehrambene nevike stječu u najranijoj dobi. Tako su u Istri pokrenuli projekt 'More od malih nogu' u sklopu kojeg educiraju kuhare vrtića i škola da na kreativan i zdrav način priprave jela od ribe. A sve kako bi je približili djeci i potaknutli da čim više jedu svježu i lokalnu ribu.

Edukaciju je do sada prošlo tridesetak kuhara iz desetak vrtića i osnovnih škola s Poreštine i Pazinštine. Zahvaljući europskom projektu i novcima učenje je bilo besplatno.

Recepti nisu teški ni zahtjevni za pripremu. Pa se u kratkom vremenu može pripraviti dovoljan broj zdravih dječjih obroka. Pod rukama vrsnog majstora i rižoto od ječma postaje prava poslastica. Sljubljen sa povrćem i oslićem pretvara se u slastan obrok. Upravo se takvim inovativnim receptima djecu želi potaknuti da što češće jedu ovu iznimno zdravu namirnicu.

I kuhanje za škole i vrtiće može biti kreativno, i počivati na lokalnim i zdravim namirnicama. Pokazaju to kuhari koji već planiraju kako nova jela uvrstiti na dječje jelovnike.