Rimski kamenolom kao glazbena pozornica

Kamenolom Vinkuran, poznatiji i kao Kave Romane, u doba Rimljana bio je izvorište kvalitetnog građevnog materijala, a danas je izvrsna pozornica za šetnju kroz najveća djela Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Kave Romane, najstariji kamenolom u Istri, koristio se još prije više od dvije tisuće godina. Od ovog visokokvalitetnog kamena Rimljani su gradili svoje najvažnjije monumentalne objekte.

Ovaj je prekrasan kamenolom od pamtivijeka bio izazov i umjetnicima. U antici su ovdje kipari izrađivali skulpture, statue, portrete, a danas to monumentalno zdanje glazbenicima služi kao pozornica na otvorenom.

Vinkuranski je kamenolom ugostio koncert u povodu 230. obljetnice praizvedbe Mozartove opere 'Figarov pir'. No tom su velikom skladatelju u čast izvedeni i najljepši taktovi njegovih najpoznatijih opera i djela.

U toj su glazbenoj poslastici uživalo je dvjestotinjak gostiju medulinskih hotela i posebni gosti. No već iduće godine u Turističkoj zajednici Medulina planiraju komercijalizirati takve koncerte kako bi bili dostupni većem broju posjetitelja.