Varaždinski 'buseki' putnike će voziti za samo 2,99 kuna

Nakon brojnih zavrzlama i nezadovoljstva građana Varaždin ponovno dobiva javni gradski prijevoz. I to vjerojatno najjeftiniji u Hrvatskoj - u popularnim 'busekima' putnici će se voziti za 2 kune i 99 lipa. 

Od prvog listopada Varaždinom i prigradskim naseljima prometovat će šest 'buseka' kapaciteta 16 do 23 sjedala. Javni gradski prijevoz ponovno će zaživjeti na zahtjev građana koji će se voziti po neuobičajeno niskoj cijeni. Novi koncesionar, odabran na pet godina, tvrdi da je taj iznos za njega održiv. 

Za novi javni prijevoz najviše će se koristiti postojeća infrastruktura, a gradi se i novo stajalište na gradskom zemljištu na Autobusnom kolodvoru. Pri odabiru koncesionara pazilo se da se isprave sve manjkavosti prošlih pokušaja organizacije gradskog prijevoza.

Varaždinski gradonačelnik ističe da će nove linije biti direktnije te da neće više biti nepotrebnih vozikanja po gradu. A linije će se i u hodu prilagođavati realnim potrebama. Isto tako, bude li potrebno, s vremenom će se uvesti i veći autobusi, objašnjavaju. 

Inače, vozni red već postoji i može se pogledati na internetu. Karte će putnici kupovati u 'busekima', a bit će moguće kupiti i mjesečni pokaz. Najavljeno je kako će uskoro biti postavljeni i praktični 'kartomati'.