Koliko se u Hrvatskoj koriste obnovljivi izvori energije?

Iz godine u godinu Švedska smanjuje udio ispuštanja Co2 u atmosferu i prelazi na zelene tehnologije. U Norveškoj će do 2025. sva vozila biti električna. U SAD-u pak u malom udjelu solarnih izvora energije zaposleno je više od 200 000 ljudi. A gdje je Hrvatska?

Imamo sunce, imamo vjetar, imamo vodu, no udio obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj je manji od dva posto. Dok se oslanjamo na fosilna goriva i uvoz električne energije svijet ide naprijed. U Norveškoj je već 100 000 električnih vozila na cestama.

Norveška politika pokrenula je program koji je uspješan zahvaljujući širokom konsenzusu svih političkih stranaka. Tako su kupci električnih vozila oslobođeni plaćanja poreza na automobile, smanjena je stopa BDP-a, imaju pristup javnom prijevozu, besplatni parking, besplatni prijevoz trajektom, oslobođeni su poreza na cestovnu infrastrukturu i to su samo neke od beneficija, kaže veleposlanica Kraljevine Norveške Astrid Versto.

Do 2025. u Norveškoj će sva vozila biti električna, a benzinske postaje zamijenit će punionice. No električni automobili tek su jedan segment zelene ekonomije. Samo u solarnim elektranama u ovom trenutku zaposleno je više ljudi nego u cijeloj naftnoj industriji.