DiCaprio predstavio besplatnu tehnologiju za praćenje globalnog izlova ribe

Američka filmska zvijezda Leonardo DiCaprio predstavio je besplatnu tehnologiju koja omogućava korisnicima da prate globalnu praksu izlova ribe u pokušaju suzbijanja ilegalne aktivnosti u oceanima i obnove ugroženog ribljeg fonda.

Tehnologija poznata kao Global Fishing Watch službeno je predstavljena javnosti tijekom konferencije 'Naši oceani' koja se održava u četvrtak i petak u Washingtonu, a kojoj je domaćin američki državni tajnik John Kerry. Danas je ova tehnologija bez presedana dostupna svima u svijetu. Pozivam sve da pogledaju kako radi, rekao je DiCaprio na konferenciji.

Ova će platforma omogućiti građanima diljem svijeta da budu snažni zaštitnici naših oceana, istaknuo je. Global Fishing Watch analizira podatke Automatskog identifikacijskog sustava (AIS), koje prikupljaju sateliti i zemaljski prijemnici, kako bi se otkrilo kada se netko bavi ribarenjem i ribolovom na temelju kretanja plovila tijekom vremena i na taj način stalo na kraj ilegalnom ribarenju.

Prema podacima UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), na ilegalno ribarenje otpada do 35 posto globalnog morskog ulova i godišnje uzrokuje gubitke u iznosu od 23,5 milijardi dolara. Global Fishing Watch omogućuje svima koji se mogu spojiti na internet da vide ribarske aktivnosti bilo gdje u oceanu u gotovo realnom vremenu i to besplatno.

Ovo je prvi učinkoviti alat za praćenje komercijalnog izlova diljem svijeta. Sada svi mogu pomoći da se stane na kraj masovnom prekomjernom izlovu... kao i pomoći vlastima da zaštite naše dragocjene morske ekosustave prije nego što bude prekasno, rekao je DiCaprio.