Danas je Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja

'Ozon i klima: Obnovljeni naporima ujedinjenog svijeta', slogan je ovogodišnjeg Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja koji se obilježava 16. rujna kako bi se naglasila važnost provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode tim povodom ističe da je ukidanjem proizvodnje i potrošnje štetnih tvari ne samo zaustavljeno daljnje oštećivanje ozonskog sloja, nego se on oporavlja. Prema najnovijem izvješću UN-a predviđa se da će se ozonski sloj oporaviti do 2050. godine.

Dosad je postignut velik uspjeh u zaštiti ozonskog sloja isključivanjem iz uporabe tvari koje ga oštećuju kako bi se i time izbjeglo štetno djelovanje UV zraka na zdravlje i okoliš. Ove godine obilježava se 29. godišnjica Montrealskog protokola, najuspješnijeg međunarodnog sporazuma o zaštiti okoliša koji danas broji 197 zemalja članica.

Kako će se u Hrvatskoj obilježiti Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' govorila je Višnja Grgasović, voditeljica Službe za klimatske aktivnosti i zaštitu ozonskog sloja.