'Tragovi - ono što nestaje'

U osječkome Muzeju Slavonije otvorena je izložba zadarske autorice Marije Šarić-Ban 'Tragovi - ono što nestaje'. Riječ je o projektu koji istražuje i dokumentira građu iz kazališnih fundusa, arhiva i muzeja.

Na izložbi u Muzeju su predstavljene ilustracije narodnih nošnji s područja srednje i južne Dalmacije iz  knjige 'Ono što nestaje, Nošnje jadranskih planina i otoka', autora Ludwig Salvatora von Habsburag, iz 1904.  godine te crteži, skice, kostimi, snimke  te elementi scenografije iz kazališnih predstava iz Zadra te originalne nošnje iz fundusa Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar.

Za izložbu u Osijeku autorica je nadopunila izložbeni materijal s građom iz fundusa Etnografskog odjela Muzeja Slavonije i kostime, skice i fotografije iz mjuzikla 'Moje pjesme moji snovi' iz Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku na istu navedenu temu.

Koncept izložbi se oslanja na priče o predmetima svakodnevne ili posebne upotrebe uz njihovu sažetu povijest te njihovu novu funkciju. Projekt  se bavi istraživanjem i dokumentiranjem, izlaganjem i educiranjem na području suvremene likovne i kazališne umjetnosti. U njemu se obrađuje građa iz zaboravljenih kazališnih fundusa i arhiva, muzeja, te  svakodnevnih predmeta koji imaju osobnu važnost , a mogu postati  elementi arhiva, muzeja ili kazališni objekti.

Izložba će u Muzeju biti postavljena do 31. listopada 2016. godine.