Rana menopauza povezana s bolestima srca i ranijom smrću

Žene koje uđu u menopauzu prije 45. godine sklonije su kardiovaskularnim bolestima i veća je vjerojatnost da će umrijeti mlađe od onih koje uđu u to osjetljivo razdoblje kasnije u životu, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje ukazuje na to da dob u kojoj žena uđe u menopauzu pomaže u predviđanju rizika od budućih zdravstvenih problema, rekao je dr. Taulant Muka s Medicinske škole Sveučilišta Erasmus u Rotterdamu u Nizozemskoj.

Jedna od 10 žena ulazi u tzv. prirodnu menopauzu do 45. godine, napisali su Muka i njegovi kolege u časopisu JAMA Cardiology. Prirodna menopauza nastupa kada jajnici smanje ili prestanu proizvoditi određene hormone poput estrogena. Menopauza može biti i umjetno izazvana operacijom ili zbog drugih medicinskih problema.

Mukin tim proučio je podatke više od 310.000 žena koje su sudjelovale u ukupno 33 studije od '90-ih godina.

Uspoređujući žene koje su imale posljednju mjesečnicu prije 45. godine s onima koje su ušle u menopauzu u dobi od 45 godina ili kasnije, znanstvenici su otkrili da prva skupina ima 50 posto veći rizik od srčanih bolesti i 20 posto veću vjerojatnost da će od njih i umrijeti.

Žene koje su rano ušle u menopauzu također imaju 12 posto veću vjerojatnost da će ranije umrijeti od žena koje su ušle u menopauzu u dobi od 45 godina ili kasnije.