U Mariji Bistrici niče Centar za prezentaciju izrade tradicijskih proizvoda

Od kada su izrada licitara te drvenih igrački Hrvatskog zagorja uvrštene na UNESCO-ov popis nematerijalnih kulturnih dobara, sve je veće zanimanje turista i učenika za posjet radionicama u kojima oni nastaju. Za majstore koji u svojim radionicama ne mogu primiti grupe posjetitelja, u Mariji Bistrici pronašli su rješenje - grade Centar za posjetitelje.

Danijel Hajnić jedan je od samo nekoliko majstora koji izrađuju tradicionalne drvene igračke. Njegova radionica nije dovoljno velika da ugosti grupe učenika koje dolaze u Mariju Bistricu i žele vidjeti kako se igračke izrađuju.

Danijelov problem uskoro će biti riješen. Pri kraju je uređenje Centra za posjetitelje u Mariji Bistrici, namijenjenog prezentaciji izrade tradicijskih proizvoda. Projekt vrijedan oko 400 tisuća kuna s polovinom iznosa sufinancira Ministarstvo turizma.

Tim je novcem obnovljena više od sto godina stara zagorska drvena kuća. Smještena je uz bistrički Park skulptura, nedaleko od središta mjesta. Time će Marija Bistrica dobiti novu zanimljivu pješačku rutu.

Završetak radova i otvorenje Centra očekuju se u listopadu. U drugoj fazi planira se dodatno hortikulturno uređenje Parka skulptura i novih sadržaja za posjetitelje.