Jedna učiteljica, jedna učionica, osam učenika, a tri razreda

Gorski kotar iz godine u godinu ima sve manji broj stanovnika. Razlozi su tomu uglavnom ekonomske prirode, jer se mladi ljudi sele u veće gradske sredine u kojima su mogućnosti zapošljavanja veće. Stoga je broj djece iz godine u godinu sve manji, pa je to prijetnja malim goranskim, područnim školama, za gašenje.
Područna škola u Crnom Lugu ima osmero učenika. Građena je za deset puta više djece, a opremljenija je od mnogih gradskih škola - ima dvoranu, igrališta, informatičku učionicu, kuhinju te prekrasno okružje za odrastanje.
Do Delnica ima 13 km. Delnice su matična škola područne škole Crni Lug. Prva 4 razreda djeca idu ovdje što je jako dobro, jer 13 km po zimskim uvjetima i kad se radi u dvije smjene, kao što radi matična škola u Delnicama, bio bi za tu djecu i roditelje veliki problem, rekao je ravnatelj škole Mladen Bolf.

Bore se na sve načine da škola opstane, pa u trorazrednoj kombinaciji dijele učionicu i učiteljicu. Gorski kotar je, očito, započeo borbu za opstanak, a Gorani su postali svjesni odrastanja uz mnoge prednosti.