Svečano otvorene 51. Vinkovačke jeseni

Petak je udarni dan svakih Vinkovačkih jeseni pa tako i ovogodišnjih, 51. po redu, koje se odvijaju pod geslom Večer oproštajna, odnosno posvećene su momačkoj, oproštajnoj večeri. Pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

U 21 sat na velikoj pozornici u pješačkoj zoni počeo je program svečanosti otvaranja pod sloganom Večer oproštajna za koji je scenarij, kao i godinama ranije, napisala prof Ana Cvenić. Želja mi je bila povezati tradiciju našeg sela sa sadašnjošću i naglasiti kako treba ostati u Slavoniji. Ovaj mladi liječnik se oprašta od bezbrižnog momačkog života i sutra se ženi, ali ne napušta Slavoniju, ostaje u svome mjestu. To bi trebala biti poruka današnjim mladim liječnicima i drugima koji odlaze i napuštaju svoje domove, pojasnila je poruku programa svečanosti otvorenja prof. Cvenić.

Prilikom proglašenja 51. Vinkovačkih jeseni otvorenim, vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 51. Vinkovačkih jeseni Mladen Karlić uručio je poklon prof. Ani Cvenić koja upravo slavi 80 godina života i 50 godina u Vinkovačkim jesenima.

Kako je oproštajno, momačko veće izgledalo nekada u Slavoniji, kroz pjesmu, ples i vrckave dijaloge dočarat će Tamburaši, glumci, pjevači, folkloraši. Nastupit će postrojba Športskog društva Sokol iz Vinkovaca, Ženska pjevačka skupina Đakovčanke iz Đakova, Jagode iz Rokovaca-Andrijaševaca, Tamburaški sastav Dike, Josipa Jurković i Iva Jančić, te Muška pjevačka skupina Lipa iz Vinkovaca. Uz njih sudjeluju tamburaški sastavi Lole iz Đakova i Caprio iz Vinkovaca, te pjevačice Nina Kraljić, Vlatka Kopić, Petra Vurušić, Zrinka Posavec i pjevači Jacques Houdek, Alen Đuras, Adam KončićĐani Stipaničev.

Nakon svečanosti otvorenja, na istoj pozornici je Etno revija, a u 22.30 je u Glavnom šatoru koncert Lidije Bačić. U 22 sata na salašu Tena u Vinkovcima uz umjetno  jezero Bajer, počinju Šokački divani gdje se očekuje 1 500 gostiju. Nastupit će tamburaški sastavi Slavonske lole, Dike i Caprio.

U nedjelju, posljednjeg dana održat će se i najreprezentativnija priredba kada će gradom u svečanom mimohodu, kako se najavljuje, prodefilirati oko 8.000 članova hrvatskih folklornih skupina i KUD-ova.